Σάββατο 25 Απριλίου 2009

φοβού τους Δαναούς

Νομίζω ότι το παρατράβηξαν οι Σκοπιανοί με τις επεκτατικές βλέψεις τους και τους λεονταρισμούς τους, που προσβάλουν βάναυσα τη φυλή μας, το Έθνος μας, και θα πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα.
Σαν πρώτη απάντηση, να επαναπατρισθούν όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις στο πάτριο έδαφος, και να φωτογραφίσουμε τους Σκοπιανούς, εκείνους, που μπαινοβγαίνουν στη χώρα μας, που μας γλύφουν εδώ, και μας φτύνουν στον τόπο τους. Και όχι μόνο, να τους υπενθυμίσουμε, ότι αυτοί κατέχουν Ελληνικά εδάφη, όπως το Ελληνικότατο Μοναστήρι, την αρχαία Ηράκλεια, που έκτισε ο της Μακεδονίας μας Βασιλιάς Φίλιππος ο Β! στην περιοχή της Αρχαίας Πελαγονίας το 349 π.Χ., που έχει γνωρίσει τους βανδαλισμούς των σλάβων και των τούρκων, από την εποχή ακόμη, της Ελληνοβυζαντινής αυτοκρατορίας.
Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, είχε μεγάλη οικονομική άνθιση, και ήταν εμπορικό κέντρο, με πάνω από 130 Ελληνικές επιχειρήσεις, οι δε Ευρωπαίοι, την είχαν χαρακτηρίσει, ως πρώτη πόλη μετά από τη Θεσσαλονίκη, με κυρίαρχο στοιχείο τους Ελληνόφωνους, που ήλθαν από τις περιοχές του Γράμμου, και των γηγενών που ήταν απόγονοι των αρχαίων Δερριόπων και Πελαγόνων.
Το πρώτο Ελληνικό Σχολείο που δημιουργήθηκε το 1800, στο Μοναστήρι του 1886 υπήρχαν 17 με πάνω από 3.000 μαθητές. Σε όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας, δεν έσβησε η φλόγα της λευτεριάς, δεν πτοήθηκαν από τους κατατρεγμούς των Σλάβων και των Μωαμεθανών, όμως η λευτεριά δεν ήλθε. Στον πόλεμο του 1912, η Ελλάδα βγήκε νικήτρια, έχασε όμως το Μοναστήρι, και οι κάτοικοί του, σκόρπισαν σε όλη την Ελληνική Μακεδονία.
Τον χώρο που κατέχουν οι Σκοπιανοί, πατροπαράδοτα, όπως γράφουν κάποιοι ιστορικοί, διεκδικούν και η Βουλγαρία το αυτό και η Αλβανία, και ίσος, σε κάποιο χρόνο, τους αναγκάσουν να σκορπιστούν και αυτοί, στα πέρατα της οικουμένης.

2 σχόλια:

Sting είπε...

Καλημέρα, Λία!
Το κενό στην Οικονομία, όταν αποχωρεί κάποιος από ένα μέρος, εύκολα αναπληρώνεται από άλλους. Επομένως, μια τέτοια κίνηση μάλλον θα αποβεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Χρειάζονται πιο "έξυπνες" κινήσεις , για να πειστούν οι Σκοπιανοί ότι δεν πρέπει να σφετερίζονται όσα δεν τους ανήκουν.
Μια άνοιχτή πρόσκληση-πρόκληση λ.χ. προς τους ιστορικούς της γείτονος από τους δικούς μας, σε ένα διεθνές φόρουμ, για να καταθέσουν τα τεκμήρια της μακεδονικής καταγωγής τους θα ήταν μια καλή ιδέα.
Τι θα μπορούσαν να μας επιδείξουν οι φίλοι μας ως μνημείο συγγένειας με τους αρχαίους Μακεδόνες; Τη γλώσσα ή τα αρχαιολογικά ευρήματα;
**********************
A propos, τι γίνεται με τη σχεδιαζόμενη "περιφερειακή" από τα μέρη σας; Από πού θα περάσει και ποια όχληση θα δημιουργήσει στην καθημερινότητά σας;
Φιλικά...

Unknown είπε...

Καλημέρα....sting!
Δυστυχώς,αυτές οι "έξυπνες"κινήσεις,που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα...πολλά χρόνια,δεν έχουν βρεθεί,γιατί δεν υπήρξε κάποιος "έξυπνος"και θρασύς δικός μας,τότε...που έπρεπε...
Τώρα,στην εποχή μας,στην εποχή που όλοι κοιτούν πως θα φάνε,δεν περιμένω τίποτα......
Όσο για την πρότασή σου,είναι πολύ καλή....!
Πιστεύεις όμως,ότι θα υπάρξει αντικειμενικότητα;
Πιστεύεις ότι δεν θα μπουν και πάλι τα συμφέροντα;
Πιστεύεις,ότι δεν θα υπάρξει η παρουσία των "μεγάλων",που συντονίζουν τους πάντες και τα πάντα;
Όσο για την αναμενόμενη και περιβόητη περιφεριακή,εδώ στα μέρη μας,υπάρχη μία περίεργη....σιωπή.
Τι να σου πω;
Εδώ τον κεντρικό μας δρόμο θελήσαμε να ανοίξουμε και κάποιοι "ιδεολόγοι",θέλησαν να μας φάνε....
Το κατάφεραν δια της γνωστής μεθόδου (του μπάρμπα)και τώρα το μόνο που μας έμεινε,είναι να κάνουμε διαπλάτυνση πεζοδρομίων και θέση parking.